Kristityn elämäntavat

Käyttäydymme niin hyvin kuin pystymme

Ihmisillä on asioita, joita he ovat aina halunneet muuttaa elämässään, mutta eivät ole pystyneet. Kun heistä tulee kristittyjä, nuo asiat alkavat todella muuttua.

Mielessäni on eräs kuva. Se on kuva kuvasta, ja olen varma, ettei se lähde koskaan mielestäni. Kuva otettiin vain pari kuukautta ennen kuin minut esiteltiin Taistolle. Se on kuva hänestä hänen kastepäivänään. Kaste suoritettiin keväällä kylmässä purossa. Eräs ystävä, joka seurasi tapahtumaa puron rannalla, otti kuvan juuri sillä hetkellä, kun Taisto nousi vedestä. Kuvassa Taisto katsoo ylöspäin kasvoillaan levein hymy, mitä olen koskaan miehellä nähnyt. Jos minun pitäisi antaa kuvalle otsikko, se olisi ehdottomasti ”Uudestisyntynyt”, koska sen tuosta kuvasta näkee – miehen, joka jättää taakseen vanhan elämänsä ja nousee vedestä vapaana – synnit pois pestyinä.

Tapa, jolla Taisto eli elämäänsä kasteensa jälkeen, todistaa hänen elämänsä muuttuneen. Hän teki joitakin tarkkaan harkittuja muutoksia elämässään, ja Jumalan avulla hänen käytöksensä muuttui.

Taiston ajatukset ja teot puhdistuivat. Hän kiinnitti huomiota siihen, mitä hän luki ja katseli. Hän näki nyt naiset eri tavalla – Jumalan tyttärinä – ja hänestä tuli uskollinen aviomies. Hän lakkasi juhlimasta, minkä myötä loppui myös haitallisten aineiden käyttö. Masentuneisuuden sijaan hän koki joka päivä todellista iloa.

Minulle Taistosta tuli elävä esimerkki seuraavasta raamatunjakeesta: ”Jokainen, joka on Kristuksessa, on siis uusi luomus. Vanha on kadonnut, uusi on tullut tilalle!” (2. Kor. 5:17.)

Olen nähnyt saman tapahtuvan uudelleen ja uudelleen. Olen nähnyt miesten, naisten ja nuorten ottavan Jeesuksen omaksi Vapahtajakseen ja kutsuvan hänet elämäänsä. Joka kerta olen nähnyt ihmeen. He muuttuivat – heistä tuli uusia ihmisiä. Joskus muutos on lähes huomaamaton, mutta se näkyy kuitenkin heidän käytöksessään. Huono, kielteinen käytös on poissa. Sen korvaa uusi käyttäytyminen, joka on myönteistä ja hyvää. Nämä ihmiset muuttavat tapansa elää sisältä käsin – ja sinä voit tehdä saman.

Jos katsot peiliin ja näet, että sieltä takaisin katsova henkilö on iloton, Jeesus voi antaa sinulle ilon. Jos näet henkilön, jonka ajatukset ja teot ovat epäpuhtaita, Jeesus voi puhdistaa sinut. Jos näet henkilön, joka vahingoittaa omaa kehoaan riippuvuuskäyttäytymisellä ja huonoilla elintavoilla, voit vakuuttaa hänelle, että Jeesus voi auttaa pääsemään eroon noista pahoista tavoista.

Puhtaus

Pikkulapsella ei ole henkistä kykyä tehdä valintoja oikean ja väärän välillä. Jossakin vaiheessa elämän matkaa – koska me kaikki olemme saaneet syntymässä syntisen luonnon – me teemme vääriä valintoja ja lankeamme ensimmäiseen syntiimme. Onneksi Jumala tiesi, että me tekisimme syntiä, ja suunnitteli pelastusvaihtoehdon Jeesuksen elämän ja kuoleman kautta. Se ei kuitenkaan tarkoita, että me voimme käyttäytyä miten tahansa tietäessämme, että voimme aina pyytää anteeksiantoa.

Kun Laura oli nuori nainen, hän sai itsensä uskomaan, että mikä ikinä häntä sattui huvittamaan, oli hyväksyttävä tapa elää. Koska hän oli kovin tyytymätön, hän alkoi tehdä valintoja halujensa perusteella sen sijaan, että olisi tehnyt päätöksensä parhaan ymmärryksensä mukaan. Ei ollut sääntöjä, ei rajoja. Laura kertoi minulle: ”Aloin käyttää Jumalaa hyväkseni. Sanoin itselleni: ’Hän antaa kyllä minulle anteeksi.’ Nyt minua harmittaa, että joudun muistelemaan tuota elämäni vuotta ja olemaan kaikkea muuta kuin ylpeä tekemistäni valinnoista. On niin paljon asioita, jotka haluaisin muuttaa, ja niin monia ihmisiä, joille minun pitäisi sanoa: ’Olen pahoillani.’ Mutta mikä on tehty, on tehty. En pysty muuttamaan mennyttä.”

Laura on oikeassa. Me emme kykene muuttamaan menneisyyttämme. Sen sijaan me voimme muuttaa tulevaisuutemme! Teemme sen seuraamalla Jeesuksen esimerkkiä. Mitä enemmän aikaa käytämme lukemalla hänen elämästään Raamatusta ja mitä enemmän rukoilemme häntä, sitä enemmän me muutumme hänen kaltaisekseen.

Millä tavalla siis voimme päättää, mitä luemme, katselemme ja kuuntelemme ajanvietteeksi? Yksi hyvä raamatunkohta, jonka mukaan voimme elää, on tämä: ”Lopuksi, veljet, ajatelkaa kaikkea mikä on totta, mikä on kunnioitettavaa, mikä oikeaa, puhdasta, rakastettavaa ja kaunista, mikä vain on hyvää ja ansaitsee kiitoksen.” (Fil. 4:8.)

Terveys

Jeesus muuttaa ihmiset sisältä käsin. Kun annat elämäsi hänelle, et muutu yksilöksi, jolla ei ole lainkaan kiusauksia. Kiusausten vastustaminen on yksi asia, johon sinun on panostettava.

Kun Kaarlo kääntyi kristityksi, hän tiesi heti haluavansa luopua terveyttään vahingoittavista tavoista. Hän oli polttanut kaksi askia savukkeita päivässä vuosien ajan ja käyttänyt alkoholia seurustelujuomana.

”Mikä oli sinun kannustimesi?” kysyin häneltä.

”Luin Raamatusta, että ruumiini on Jumalan temppeli”, hän vastasi. ”Tein päätökseni kun­nioittaakseni Jumalaa.”

Kaarlo tarkoitti tätä raamatunkohtaa: ”Ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli? Tämän Hengen on Jumala antanut asumaan teissä. Te ette itse omista itseänne, sillä Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta. Tuottakaa siis ruumiillanne Jumalalle kunniaa!” (1. Kor. 6:19, 20.)

Jumala on ostanut teidät täydestä hinnasta! Tuo hinta oli Jeesuksen kuoleminen meidän puolestamme.

Kun ajattelet fyysistä ruumistasi tältä kannalta – kun ymmärrät Jeesuksen pitävän sinua niin arvokkaana, että hän maksoi tuollaisen hinnan sinusta – se saa sinut haluamaan huolehtia ruumiistasi. Koska olet Jeesukselle niin arvokas, miksi vahingoittaisit itseäsi?

Ihmiset, joilla ei ole aineiden väärinkäyttöongelmaa, saattavat ajatella kohtelevansa ruumistaan ihan hyvin. On kuitenkin olemassa myös muita tapoja vahingoittaa itseään. Roskaruoan syöminen, liikunnanpuute, unenpuute ja liika stressi ovat asioita, joiden kanssa kaikki joutuvat tekemisiin. Seuraukset voivat olla vaarallisia.

Miksi laittaisit kehoosi aineita tai kohtelisit sitä väärin tavoilla, jotka voivat aiheuttaa syöpää, sydänsairauksia, korkeaa verenpainetta tai diabetesta? Raamattu antaa seuraavan neuvon: ”Syöttepä siis tai juotte tai teettepä mitä tahansa, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi.” (1. Kor. 10:31.) Me olemme sen arvoisia, että meidän kannattaa pitää itsestämme huolta. Muista, että sinä itse olet ainoa, joka voi pitää huolta sinusta.

Et ole kuitenkaan yksin. Jumala voi auttaa sinua saamaan voiton huonoista tavoistasi. Joskus hän käyttää lääkäreitä, terapeutteja ja kuntoutuslaitoksia auttajina. Älä siis ajattele, että apua ei olisi saatavissa.

Ilo

Marja seisoi eräänä aamuna kotikirkkonsa eteisaulassa, kun eräs iäkäs herrasmies veti hänet sivuun. ”Marja”, mies sanoi, ”minun mielestäni sinä hymyilet aivan liikaa. Sinulla on aina hymy kasvoillasi. Me elämme vakavia aikoja, joten sinun tulisi olla totisempi.”

Olen eri mieltä! Isälläni on tapana sanoa: ”Kristittyjen pitäisi olla maailman onnellisimpia ihmisiä!” Jos jollakin on syytä olla onnellinen, niin juuri meillä. Meillä on Jeesus auttamassa meitä selviytymään tämän elämän hankaluuksista; lisäksi meillä on lupaus taivaasta, jonka jälkeen pääsemme elämään ikuisesti uudeksi luodussa maassa. Se on jotakin niin valtavaa, että emme pysty edes kuvittelemaan sitä: ”– – mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mitä ihminen ei ole voinut sydämessään aavistaa, minkä Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.” (1. Kor. 2:9.) Tuo raamatunkohta itsessään saa minut täyteen iloa. Jos se olisi ainoa raamatunteksti, jossa puhutaan meidän tulevaisuuden toivostamme, se riittäisi minulle.

Onko elämässä pettymyksiä, sydänsuruja ja tuskaa? Kyllä. Silloinkin, kun kohtaamme niitä, voimme kuitenkin kokea rauhallista iloa.

Päämäärä

Kun minusta tuli kristitty, päätin haluta muuttaa käytökseni. Vaikka olin vasta esiteini-iässä, perheeni ja minä teimme joitakin muutoksia. Siskoni ja minä heitimme pois romanttiset tyttökirjat. Isoveljeni hylkäsi rockmusiikin. Lakkasimme katsomasta rikollisuudesta kertovia jännityselokuvia ja sellaisiakin elokuvia, jotka vaikuttivat harmittomilta. Aloimme pitää parempaa huolta terveydestämme. Äiti opetteli valmistamaan kasvisruokaa. (Hänen ensimmäinen yrityksensä tehdä kasvispataa epäonnistui niin totaalisesti, että edes meidän koiramme ei suostunut syömään sitä!) Entä ilo? Se tuli elämäämme ihan itsestään. Se tuli tietoisuudesta, että meidän syntimme oli annettu anteeksi. Se tuli siitä, että kerroimme Jeesuksesta toisille. Se tuli jokaviikkoisista jumalanpalveluksista seurakunnan yhteydessä. Se tuli jokapäiväisestä Raamatun lukemisesta ja rukoilemisesta.

Me emme tehneet näitä muutoksia sen vuoksi, että meidän oli pakko, vaan koska halusimme. Teimme ne hänen vuokseen, joka rakasti meitä tarpeeksi kuollakseen meidän puolestamme. Halusimme miellyttää häntä käyttäytymällä niin hyvin kuin pystymme.

– Signs of the Times / Nancy Camwell