Uusi maa

Uusi paratiisi

On tuskin olemassa ihmistä, joka ei kaipaisi rauhaa, täyttymystä, harmoniaa ja onnea eli toisin sanoen eräänlaista paratiisia. Kreikkalaiset puhuivat Elysionista, onnellisten maasta, jossa hyvät ihmiset voisivat elää ilman murheita. Germaaniheimot unelmoivat Valhallasta, suurenmoisesta palatsista, jossa soturit herkuttelisivat syöden villisian lihaa ja juoden viinaa. He viettäisivät päivänsä urheillen, kamppaillen ja metsästäen. Muslimit odottavat paratiisia, jossa olisi runsaasti ruokaa syötäväksi, viiniä juotavaksi ja ylhäisiä neitsyitä palvelijoiksi. Monet ovat yrittäneet ja yrittävät edelleen luoda oman paratiisinsa tämän maan päälle. Joka tapauksessa monet kaipaavat täydellistä tyydytystä ja onnea.

Raamatun kaksi ensimmäistä lukua kertovat ihmiskunnan menettämästä paratiisista, kaksi viimeistä lukua puolestaan paratiisista, johon me voimme päästä.

I Uuden paratiisin aika ja paikka

 • Ilm. 20–21: Tuhatvuotiskauden jälkeen, kun Saatana ja hänen seuraajansa on tuhottu, luodaan uusi taivas ja uusi maa (Ilm. 21:1).
 • Ilm. 21:1–2: Uusi paratiisi tulee sijaitsemaan Maa-planeetalla, todennäköisesti siksi, että juuri täällä lunastussuunnitelma toteutettiin, ja juuri täällä Jeesus eli ja ristiinnaulittiin.

II Uuden paratiisin ominaispiirteet

1. Kaupunki (Ilm. 21:10–27).

Uusi Jerusalem muistuttaa meitä Eedenin puutarhasta ja temppelistä, ja se korvaa ne molemmat. Lisäksi se muodostaa voimakkaan vastakohdan suurelle mutta jumalattomalle Babylonin kaupungille (Ilm. 18:10, 21).

 • Muuri (Ilm. 21:12, 17, 18): noin 70 metriä korkea edustaen turvaa, suojaa ja rauhaa.
 • Kaksitoista porttia, jotka pidetään aina auki (Ilm. 21:12, 13, 21, 25): kertoen vapaasta sisäänpääsystä kaikille niille, joiden nimi on kirjoitettu elämänkirjaan (jae 27), riippumatta rodusta, kansallisuudesta, sukupuolesta jne.
 • Kaupungin koko (Ilm. 21:16): noin 2200 km pitkä, mikäli teksti tarkoittaa yhden sivun pituutta. Tämä antaa ymmärtää, että siellä on riittävästi tilaa kaikille (vrt. Joh. 14:1–3). Uusi Jerusalem muistuttaa pyhäkön kaikkeinpyhintä (1. Kun. 6:20), ja siellä on myös Jumalan valtaistuin (Ilm. 22:1, 3).
 • Kaksitoista porttia ja kaksitoista peruskiveä, joissa on Jumalan vanhaan ja uuteen kansaan kuulu­vien nimet (Ilm. 21:12, 14, 19, 20). Nimillä viitataan Jumalan uskollisiin seuraajiin kautta vuosisatojen.
 • Rakennusmateriaalit kuten kulta, kallisarvoiset jalokivet ja helmet (Ilm. 21:18–21), joilla viitataan kaupungin loistoon, kauneuteen ja pysyvyyteen.

2. Luonto (Ilm. 22:1–2)

 • Vesi ja hedelmät: antavat ymmärtää, että ikuinen elämä on turvattu ja että kaikista tarpeista pidetään huolta.
 • Myös Vanhasta testamentista löytyy viittauksia uuteen paratiisiin, jonka maaperä on täydellinen ja ilmasto ihanteellinen (Jes. 35:6–7).

III Asukkaat

1. Ihmiset (Ilm. 21:4, 7, 8, 27; 22:5)

 • Ainoastaan ne ihmiset, jotka ovat vastaanottaneet Jeesuksen Vapahtajanaan ja Herranaan ja antaneet itsensä kokonaan hänelle, pääsevät uuteen paratiisiin. Ilmestyskirja nimittää heitä ”voittajiksi”.
 • He ovat osallistuneet ensimmäisestä ylösnousemuksesta (Ilm. 20:6) tai heidät on muutettu Kristuksen toisessa tulemisessa. Heillä on todellinen ruumis (lue ylösnousemusruumiista Fil. 3:21; 1. Kor. 15:42–44; Luuk. 24:36–43).
 • He eivät enää joudu kokemaan minkäänlaista sairautta, kärsimystä tai murhetta (vrt. Jes. 35:5–6).
 • Kuolemalla ei ole heihin valtaa, koska kuolemaa ei enää ole.
 • Koska Jumala valistaa heitä, heillä on yhä lisää tilaisuuksia saada tietoa ja oppia entistä syvällisemmin ymmärtämään Jumalaa ja hänen pelastussuunnitelmaansa (vrt. 1. Kor. 13:12). Menneet tapahtumat eivät kuitenkaan enää vaikuta heihin negatiivisesti (vrt. Jes. 65:17).
 • He hallitsevat yhdessä Jumalan kanssa.

2. Jumala (Ilm. 21:3, 22, 23; 22:3–5)

 • Jumala asuu omiensa keskuudessa. Hänen lapsensa voivat nähdä hänet ja kohdata hänet kasvoista kasvoihin. Jumala ja ihmiset yhdistyvät uudelleen. Ihmisille annetaan suora pääsy Isän, Jeesuksen ja Pyhän Hengen luo. Lopultakin me olemme kotona. Tämä on uuden paratiisin huipentuma.
 • Koska Jumala on henkilökohtaisesti läsnä ja ”asuu” pelastettujen luona (Ilm. 21:3), uudesta Jerusalemista on tullut temppeli.
 • Jumalan kunnia ja loisto luo valoa ja lämpöä kaikille elämän alueille. Sen vuoksi taivaankappaleita ei enää tarvita valon lähteinä.

Uusi paratiisi on paljon parempi kuin vanha paratiisi. Paholaista ja syntiä ei enää ole. Sen sijaan Jumala asuu lastensa parissa. Sinne kannattaa päästä. Siksi varmistan, että nimeni löytyy Karitsan elämänkirjasta (Ilm. 21:27).

– Biblical Research Institute / Ekkehardt Müller